A murit Gheorghe Baltag, autorul monografiei municipiului Sighișoara

A trecut la cele veșnice Gheorghe Baltag, arheolog, muzeograf și cercetător la Muzeul de Istorie Sighișoara între 1975 și 2010.

Născut în 12 octombrie 1944, în Baia de Sprie, a urmat Liceul „Traian” din Turnu Severin și Facultatea de Istorie din cadrul Universității București (între 1962 și 1967), unde a și obținut titlul de Doctor în istorie (în 2003).

A publicat numeroase articole și lucrări de specialitate, printre care „Sighișoara înainte de Sighișoara – Elemente de demografie și habitat în bazinul mijlociu al Târnavei Mari din preistorie până în secolul XIII d. Hr., cu privire specială asupra zonei municipiului Sighișoara” și „Sighișoara. Schässburg. Segesvar – Istoria Sighișoarei de la întemeierea orașului și până în 1945”.

Tot lui îi datorăm descoperirea cuptorului de sec IV, recent restaurat și amplasat pe strada Morii, pe malul Târnavei Mari.

În 2004 a fost distins cu Medalia Meritul Cultural clasa I, Categoria E – ”Patrimoniul cultural național”.

”Când pleacă un om dintre noi sufletele ne sunt pline de suferință. Când pleacă o valoare din mijlocul unei comunități, aceasta rămâne mai săracă, mai tristă și golul lăsat va dăinui. Drum lin spre lumină, domnului Gheorghe Baltag, cercetător la Muzeul de Istorie Sighisoara, coleg și mentor”, au declarat reprezentanții instituției.