Ambulanța pentru Monumente, printre câștigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu 2020

În întâmpinarea Zilei Europei (9 mai), Europa Nostra și Comisia Europeană au decernat cele mai importante premii din domeniul patrimoniului – Premiile Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra 2020. Din cele 21 de proiecte exemplare alese din 15 țări europene, proiectul sibian Ambulanța pentru Monumente a fost laureat la categoria Educație, Formare și Conștientizare, în același timp fiind în competiție pentru câștigarea Premiului Publicului (voturile pot fi acordate online aici).

Juriul a apreciat că ”Ambulanța pentru Monumente acționează cu o mare sensibilitate pentru punerea în siguranță, mentenanța și restaurarea clădirilor de patrimoniu […] Această inițiativă puternică ar putea fi adoptată pentru un număr de alte țări din Europa.

Ambulanța pentru Monumente este o rețea informală de patrimoniu înființată în 2016, de către Asociația Monumentum, având sprijinul ASR Prințul de Wales și Anglo Romanian Trust for Traditional Architecture. În acești 4 ani a avut 32 de intervenții asupra monumentelor istorice, în județele Alba, Brașov, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Mureș și Sibiu, cu peste 200 de voluntari implicați și peste 70 de parteneri și sponsori. Unele dintre ele au avut loc în județul Mureș, la halta CF din satul Șaeș, la halta CF din satul Apold, la zidul de incintă al bisericii evanghelice fortificate din satul Filitelnic și la acoperișul monumentului din satul Seleușul Mare, ridicat pe locul bătăliei purtate în 1662, între principii Transilvaniei Ioan Kemény (susținut de habsburgi) și Mihai Apafi I (susținut de turci).

În aceste momente de bucurie ne îndreptăm gândul către toți cei care au fost implicați direct și indirect în proiectul nostru, mulțumind voluntarilor, meșterilor, beneficiarilor, donatorilor și sponsorilor, și, nu în ultimul rând, autorităților locale și regionale care s-au implicat cu entuziasm în acest proiect. Vă mulțumim vouă, celor care ne-ați susținut cu aprecierile, comentariile și distribuirile voastre. Suntem conștienți că patrimoniul românesc nu este nici pe departe salvat, și că unele dintre monumente vor mai avea de suferit în continuare, dar vom face tot posibilul ca prin sprijinul vostru să ne organizăm mai bine și să ne extindem cât mai mult în teritoriu.”, au scris pe pagina lor de socializare reprezentanții Ambulanței pentru Monumente – Transilvania Sud.

Europa Nostra, cu sediul în Haga, a fost fondată în 28 noiembrie 1963 și este cea mai reprezentativă organizație de patrimoniu de pe bătrânul continent, reprezentând organizațiile cetățenești implicate în salvgardarea patrimoniului cultural și natural.

Premiile Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra au fost lansate de Comisia Europeană în 2002 și beneficiază de sprijinul programului Europa Creativă a Uniunii Europene.

Alte proiecte românești premiate până acum au avut ca obiect lucrările de conservare la Palatul Culturii din Blaj (2017), Mănăstirea Dragomirna (2014) și Biserica din Deal din Sighișoara (2004).

Comentariile sunt închise.