Ambulanța pentru Monumente va reface zidul Cetății prăbușit în 2018

După mai bine de 2 ani de la prăbușire, tronsonul 11 al zidului de incintă al Cetății va fi refăcut în regim de urgență. Lucrările vor fi efectuate în perioada 5-15 iulie, de către Ambulanța pentru Monumente – Transilvania Sud, cu sprijinul Institutului Național al Patrimoniului.

Vom lucra la partea prăbușită a tronsonului nr 11: refacerea zidului din piatră, drenarea corectă a apelor prin barbacane adecvate și consolidarea și ridicarea cotei terenului cu o jumătate de metru în partea dinspre aval”, dezvăluie Eugen Vaida, președintele Asociației Monumentum, cel care a gândit și implementat proiectul Ambulanța pentru Monumente.

Potrivit protocolului de colaborare încheiat cu Primăria Sighișoara, Asociația Monumentum își asumă coordonarea lucrărilor de intervenții și asigură voluntarii și meșterii, hrana lor, uneltele și echipamentele de lucru. Primăria va asigura cazarea și materialele necesare.

Sprijinul Institutului Național al Patrimoniului, aflat în subordinea Ministerului Culturii, constă în elaborarea și susținerea documentației pentru obținerea avizului ministerului pentru intervenția de urgență, dar și în elaborarea, pe parcursul execuției, a documentației tehnico-economice.

Cu o lună în urmă, în întâmpinarea Zilei Europei, Ambulanța pentru Monumente a primit Premiul European pentru Patrimoniu / Premiul Europa Nostra 2020, la categoria Educație, Formare și Conștientizare. În proiect sunt implicați experți, studenți și meșteri ce lucrează strâns cu comunitățile locale pentru conștientizarea importanței patrimoniului cultural și încurajarea administrării corecte a monumentelor locale.

Porțiunea de zid dintre Turnul Croitorilor și Turnul Cizmarilor, în lungime de 4,6 metri, s-a prăbușit în 4 februarie 2018, aproape de miezul nopții.