Arhitecta-șefă a Sighișoarei, detașată la Consiliul Județean Mureș

Instalată cu drepturi depline în Aprilie 2017, după demisia lui Ioan Velicu, Adina-Gabriela Popescu pleacă în aparatul de specialitate al Consiliului Județean Mureș (foto sursa www.outinmures.ro). Ea fost detașată aici pentru o perioadă de maximum 6 luni, cu începere din 23 Decembrie. Solicitarea a venit din partea executivului județean, ca urmare a demisiei lui Răzvan Șipoș.

Adina-Gabriela Popescu și-a început activitatea în calitate de consilier personal al lui Ovidiu Mălăncrăvean, de consilier superior în cadrul Compartimentului de Urbanism și, ulterior, de arhitect-șef temporar, după care a fost admisă la concursul de recrutare organizat de Agenția Națională a Funcționarilor Publici.

Ea a absolvit Institutul de Arhitectură ”Ion Mincu”, în anul 1996, dar o bună perioadă s-a dedicat scenografiei de film.

Într-un interviu pe care l-a acordat după instalare, Adina-Gabriela Popescu declara următoarele: ”Personal, consider că investiția în cultură, educație, știință, informare, constituie principala armă împotriva distrugerii patrimoniului [… ] Desigur că va trebui să fim foarte atenți cu monumentele istorice de acum înainte și să redăm istoriei demnitatea ei de istorie”.

Contrar declarației, în această zonă s-a făcut puțin spre deloc. Zidurile cetății medievale cedează sub presiunea incompetenței, culoarul doamnelor bătrâne stă să se prăbușească, monumentul ”La Chip” este în fază avansată de degradare, monumentul ”La Leu” nu și-a găsit liniștea în Orașul Vechi, bustul lui Ilarie Chendi nu a mai fost reamplasat, iar fondul local de 2% pentru restaurare și conservare a fost utilizat în alte scopuri.