Bate vântul îndoielii în CSM Sighișoara

Parcă doar ieri mă întrebam retoric dacă înființarea CSM Sighișoara are legătură cu sportul sau cu banii din sport și dacă sportul ar trebui sau nu instituționalizat sub control politic. Mi-am adresat aceste întrebări legitime pe finalul lui 2017, când șeful executivului local le-a trântit consilierilor sub nas un proiect fundamentat pe sentimente și nu pe studii de oportunitate și de impact asupra bugetului local.

După 1 an și jumătate de existență, această structură se află în subordinea Consiliului local, dar sub autoritatea Primarului, este finanțată din banii comunității, are sediul în clădirea Primăriei și răspunde la o căsuță de mail înregistrată la operatorul Yahoo. Constat, așadar, fără nicio urmă de mirare, că nu s-a schimbat aproape nimic în modul de abordare a problemelor.

Inițial, proiectul nu a reușit să convingă decât 9 consilieri din totalul de 19, dar, la a doua încercare, el a fost adoptat cu 10 voturi aparținând PSD, UDMR și PNL, sub pretextul că sighișorenii au nevoie de sport și că sportul are nevoie de sighișoreni.

CSM Sighișoara a pornit cu o listă de 19 ramuri sportive precum arte marțiale, atletism, baschet, box, dans sportiv, fotbal, futsal, gimnastică, handbal, judo, lupte, sport pentru toți, sport pentru persoane cu nevoi speciale, șah, tenis, tenis de masă, volei, badminton și automobilism sportiv. Clubul a mai primit în administrare Sala Polivalentă ”Radu Voina” (cu bunurile și dotările aferente), pista artificială de atletism și terenul de fotbal (cu tot cu vestiare).

Pe parcurs, ramurile au fost triate, astfel că acum au rămas arte marțiale, atletism, fotbal, futsal, handbal, lupte, sport pentru toți, șah și dans sportiv. Active sunt doar secția de handbal, unde sunt înregistrate 18 contracte (pentru 2 antrenori, 1 fizioterapeut și 15 sportivi), secția de atletism, unde s-au încheiat 3 contracte (pentru 1 antrenor și 2 sportivi), și secția de fotbal, unde s-a încheiat 1 contract (pentru antrenor).

Cea mai cunoscută și apreciată ramură sportivă a fost și este handbalul, care, până la înființarea CSM, funcționa sub sigla HCM Sighișoara. Oricât s-ar strădui unii să inoculeze în spațiul public ideea că echipa de handbal (ale cărei performanțe nu pot fi negate) înseamnă, de fapt, CSM, să nu uităm că scopul a fost ca la sport să aibă acces orice sighișorean, indiferent că e vorba de cel de masă, de cel competitiv sau de cel de performanță.

Fiind o structură nou înființată, CSM avea nevoie de un director. Ovidiu Dumitru Mălăncrăvean a semnat o dispoziție prin care Claudia Stupariu a fost numită interimar în această funcție contractuală de conducere. În lipsa unor proceduri de ocupare a postului prin concurs, care să nu ridice suspiciuni de subiectivitate și care să fie agreate și de Consiliul local (nu doar de executiv), interimatul a fost prelungit (în mod discutabil) de mai multe ori, cea mai nouă dispoziție de Primar fiind semnată în 29.05.2019.

Nu știm ce-o fi făcut executivul de la înființarea CSM și până acum, de ne-am ales cu un interimat de lungă durată, căci timpul n-ar fi trebuit să fie o piedică în fața organizării concursului.

Începând din 01.04.2019, directorul interimar are un coleg de serviciu, în persoana unei contabile. După 18 luni, celelalte posturi din statul de funcții (Compartiment financiar-contabil, Compartiment resurse-umane și achiziții publice, Compartiment administrativ, Compartiment secretariat relații publice, promovare imagine și Secții sportive) rămân neocupate.

Bugetul CSM Sighișoara, între 01.01.2018 și 31.12.2019, cumulează 1.236.000 de lei (adică 51.500 de lei pe lună). Pentru 2018 a fost alocată suma de 325.000 de lei, din care s-au cheltuit 155.476 de lei pe salarii și indemnizații, 64.322,02 de lei pe bunuri și servicii, 479,11 de lei pe hrana sportivilor, 48.302,48 de lei pe uniforme și echipamente, respectiv 11.373,90 de lei pe deplasări la meciuri.

Pentru 2019 a fost alocată o sumă de aproape 3 ori mai mare, adică 911.000 de lei, din care, până la 31.05.2019, s-au cheltuit 39.619 de lei pe salarii, 251.936 de lei pe indemnizațiile sportivilor, 2.082 de lei pe hrana angajaților, 14.563,81 de lei pe transport, 45.378,61 de lei pe bunuri și servicii, 4.753,93 de lei pe deplasările sportivilor, 2.000 de lei pe hrana sportivilor, respectiv 1.608,14 de lei pe medicamentele și vitaminele sportivilor.

Toate acestea se întâmplă, așa cum am spus și atunci, în împrejurările în care baza sportivă a orașului este deficitară, iar bugetul local sărăcăcios este croit, mai degrabă, pe întreținerea aparatului public decât pe investiții.

Revenind la oportunitate și impact, Primăria și consilierii locali au pus carul înaintea boilor, insistând, pe deasupra, pe birocratizarea și politizarea sportului, a cărui menire este promovarea sănătății și a stării de bine.