Bugetul local pe anul 2019: mult pentru funcționare, puțin pentru dezvoltare

După adoptarea tardivă a bugetului național, a venit și vremea adoptării bugetului Sighișoarei. Supus dezbaterii Consiliului local în 25 Aprilie,  chiar în Joia Patimilor, proiectul a trecut, la limită, cu cele 10 voturi ale PSD și ale UDMR. Consilierii UIPS și ai PNL nu au participat la vot, considerând că forma prezentată de executiv nu răspunde nevoilor comunității.

Din estimările Primăriei, veniturile se ridică la 57.471.000 de lei (din care cele proprii, provenite din taxe și impozite, însumează 40.189.0000 de lei). Diferența este dată de alte venituri, cum ar fi cele provenite de la bugetul de stat.

Cheltuielile depășesc, din nou, veniturile. Din cele 77.940.000 de lei, câte au fost prognozate, 42.829.000 de lei sunt destinate funcționării aparatului administrativ (cheltuieli cu personalul, bunurile și serviciile).

Deficitul rezultat, în valoare de 20.469.000 de lei, urmează a fi acoperit, ca și până acum, din excedentul anilor precedenți.

Puținul care mai rămâne după cheltuielile cu personalul, bunurile și serviciile, este destinat dezvoltării, adică investițiilor în creșterea calității vieții sighișorenilor, care, de ani buni, așteaptă un spital nou, o maternitate nouă, condiții mai bune în creșe, grădinițe, școli și licee, șosea de centură, ștrand, stadion, parcuri, sală de spectacole civilizată, curățenie, străzi asfaltate, apă și canalizare, restaurări de monumente istorice etc.

Din nefericire, comunitatea locală mai are de așteptat până dezideratele ei vor fi auzite. O minoritate politico-administrativă consolidată în turnul de fildeș, în jurul unor edili fără autoritate și fără legitimitate, a demonstrat că resursele celor mulți, percepuți ca plătitori de biruri, și nu ca locuitori cu drepturi, pot fi secătuite neîntrerupt fără o vagă urmă de căință.