Comuna Daneș a inițiat un proiect ce vizează construirea unei șosele care să devieze o parte din traficul auto național prin Seleuș înspre Tîrgu Mureș via Venchi. Potrivit Primarului Nicolae Mosora, proiectul avantajează nu doar satul Daneș, ci și municipiul Sighișoara, vehiculele ce utilizează acum DN14 putând astfel ocoli ambele unități administrativ-teritoriale.
În acest sens, Primarul din Daneș s-a adresat oficial Consiliului local Sighișoara, atrăgând atenția asupra stării proaste a DC59 ce leagă Seleuș de Sighișoara (drum comunal care, parțial, aparține municipiului nostru), invitând la analiză și punându-se la dispoziție pentru relații suplimentare și sugestii.
Cu prilejul modernizării liniei de cale ferată de înaltă viteză Simeria-Coșlariu-Sighișoara și anularea trecerii la nivel, satul Daneș s-a ales cu un pasaj ce face legătura cu satul Seleuș, proiectul propus acum fiind o concretizare a variantei de ocolire a comunei.
După cum știm, Sighișoara nu a lucrat la acest aspect extrem de important, riscând să-și izoleze cel mai mare cartier, în condițiile în care încă nu are o soluție eficientă pentru descongestionarea traficului infernal de pe șoseaua europeană.
Primarul demisionat al Sighișoarei, Ovidiu Mălăncrăvean, vede proiectul omologului său din Daneș ”un deranj foarte mare pe care îl provocăm celor care construiesc în zona Venchi”. ”În cazul în care noi nu intrăm parteneri în acest proiect și cei de la Daneș îl pun în execuție oricum, ce facem?”, a dorit să știe consilierul Iulian Sîrbu (UIPS) în ședința ordinară a Consiliului local din 28.11.2019. Ca răspuns, Ovidiu Mălăncrăvean a propus o dezbatere publică.
Tot Ovidiu Mălăncrăvean spunea, în anul 2016, că “Șoseaua de centură are regim de drum național și nu se situează în intravilanul Municipiului Sighișoara. Din acest considerent, intră în atribuțiile C.N.A.D.N.R., companie care a realizat și studiul de fezabilitate în anul 2010.”
Fosta C.N.A.D.N.R., împărțită acum în Compania Naţională de Investiţii Rutiere și Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, a informat că proiectul ar fi trebuit finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională în programul 2007-2013, însă nu a mai fost promovat.
Guvernul Cioloș a aprobat “Master Planul General de Transport al României”, în care proiectul de construire a centurii municipiului Sighișoara este avut în vedere în intervalul 2022-2023, cu finanțare prin același fond, însă pentru programul 2021-2030. Actualul studiu de fezabilitate va fi revizuit în anul 2021, “pentru a corespunde legislației și normelor tehnice în vigoare la momentul implementării proiectului”.