Depozitarea deșeurilor la groapa de gunoi a fost sistată

Urmare a unor controale ce au scos la iveală o serie de nereguli, cum ar fi depășirea capacității maxime de depozitare, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Mureș a dispus sistarea depozitării deșeurilor la groapa de gunoi ecologică din Sighișoara. În consecință, operatorul de salubritate SC Schuster Ecosal SRL va proceda la colectarea și transportarea deșeurilor la depozitul din Sânpaul.

În acest sens, Consiliul Local, întrunit de urgență, a aprobat noi tarife aplicabile pe o perioadă de cel mult 6 luni, în care intră și taxa de depozitare, pentru care sighișorenii erau exceptați de la plată.

Cu începere de la 1 ianuarie 2023, Sighișoara va intra în sistemul integrat al deșeurilor la standarde europene, pentru care a fost înființată, în 2008, ADI Ecolect (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Mureș), având ca scop înființarea, organizarea, reglementarea, finanțarea, exploatarea, monitorizarea și gestionarea în comun a serviciului de salubrizare a localităților pe raza de competență a unităților administrativ-teritoriale membre, precum și realizarea în comun a unor proiecte de investiții publice de interes zonal sau regional, destinate înființării, modernizării și/sau dezvoltării, după caz, a sistemelor de utilități publice aferente.

Tarifele aplicate în sistemul integrat vor fi unitare pentru toate cele 103 părți asociate.

Conform Primarului Ioan Iulian Sîrbu, „În acest timp, în paralel, se lucrează pentru ca Sighișoara să fie mai devreme parte din „Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor Solide din județul Mureș” (SMIDS), finanțat de Uniunea Europeană. În acest mod, vom avea un tarif unic la nivelul întregului județ. Am fost puși într-adevăr într-o situație neplăcută, însă nu puteam permite să rămână gunoiul pe străzi. Avem de-a face cu contracte mult mai vechi, dar în vigoare! Nu puteam acționa, decât din momentul în care aveam oficial, în scris, o decizie de suspendare a depozitării de deșeuri pe groapa de gunoi de la Sighișoara. Felicitări consilierilor locali care au avut bună – voință să înțeleagă ce se întâmplă cu adevărat și și-au asumat luarea unor decizii. Suntem tot mai aproape de ecologizarea Depozitului de deșeuri nepericuloase, din Sighișoara.

Comentariile sunt închise.