Educație nonformală pentru adolescenții sighișoreni ce au abandonat prematur școala

Educația, termen provenit din latinescul ”educatio”, înseamnă creștere, hrănire, cultivare. În esență, ea contribuie la dezvoltarea fizică, mentală și morală a viitorilor adulți, având rol esențial în integrarea acestora în societate. Fie că vorbim de educație formală, nonformală sau informală, ea este o cultură a caracterului și o activitate ce stimulează capacitatea creatoare a individului.

Potrivit unui raport al Băncii Mondiale din 13.06.2018, sistemul educațional din România este subfinanțat, problemele majore fiind înregistrate în mediul rural, acolo unde 1 din 4 copii părăsește timpuriu școala.

Potrivit Institutului Național de Statistică, 77% dintre tinerii romi cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani au abandonat școala, iar 64% dintre tinerii romi cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani nu sunt înscriși în sistemul educațional și nu au un loc de muncă. Abandonul școlar este mai frecvent în cazul învățământului postliceal, rata celor care părăsesc sistemul fiind de 10%.

Sighișoara nu face notă discordantă. O parte dintre adolescenți au abandonat școala încă din clasa a V-a, însă lipsa de informații și pregătirea lor pentru viață sunt ameliorate prin predarea unor competențe precum comunicare în limba maternă, comunicare în limbi străine, competențe matematice, competențe de bază în științe și tehnologii, competențe digitale, competențe sociale și civice, inițiativă și antreprenoriat, sensibilizare și cultură generală.

Procesul educativ are loc în cadrul proiectului ”Mainstream Sighișoara – Investiție europeană pentru incluziunea socială”. Detalii oferă doamna Steluța Gocica, responsabil competențe la Fundația ”Veritas” Sighișoara: ”Pentru unele dintre competențe, precum limba engleză și științe, am avut și avem invitați de peste hotare, care au adus un plus de valoare activităților prin experiența lor. Printre ei se numără doamna Roberta Bustin, invitatul nostru special pentru științe, care este fost cercetător la NASA.

Până acum, cele mai abordate competențe au fost cele care țin de antreprenoriat, social, civic, digital și științe. La cele de antreprenoriat adolescenții au inițiat un plan de afaceri pentru un mic proiect și pe viitor intenționăm să dezvoltăm astfel de proiecte care să-i motiveze să lucreze și să învețe unele meșteșuguri. La cele digitale tinerii au ocazia să învețe cum să opereze în programe de bază pe calculator, fapt care, în această societate digitalizată, le-ar putea deschide noi oportunități pe piața muncii.

Tot mai mult ne plângem de <tinerii din ziua de azi>, despre care se spune că nu <mai sunt ca înainte> sau că <nu mai au respect față de nimic>. Nu putem spune că în unele cazuri nu ar fi corect, însă noi refuzăm să stăm și să ne plângem, așa că prin dezvoltarea competențelor sociale și civice ne dorim să-i instruim pe adolescenții noștri cum să devină cetățeni onești, responsabili și activi în societate.

Fizica și chimia pot părea aride și imposibil de înțeles pentru un ochi neavizat, așa că abordarea noastră este mult mai practică și fiecare concept îl predăm prin intermediul experimentelor. Aflăm cum funcționează lucrurile în jurul nostru, aflăm că și în bucătărie au loc <experimente științifice> la care, adesea, nici nu luăm seama, pentru că, obișnuiți fiind cu ele, nu mai încercăm să le înțelegem, ci doar să le luăm ca atare. Noi îi provocăm pe adolescenți să încerce să înțeleagă cauzele din spatele acestor procese (de ce <crește> drojdia, de ce face spumă bicarbonatul de sodiu în prezența oțetului, de ce se sparge sticla când îngheață apa în interior și multe altele.

În fapt, tot ce facem aici îi pregătește pentru viață, pentru că, provenind din zonele în care locuiesc, ei sunt supuși riscului de discriminare. Unii s-au întors la a doua șansă și atunci competențele sunt pentru umplerea golurilor de educație pe care le au. Cursurile au loc în fiecare zi, de luni până joi, mai puțin vinerea, iar partea cea mai atractivă este cea practică”.

Obiectivul general al proiectului ”Mainstream Sighișoara – Investiție europeană pentru incluziunea socială” este promovarea accesului egal la măsuri integrate de educație, ocupare, antreprenoriat, servicii medicale și sociale, eliberare acte de identitate și de proprietate, reabilitare locuințe și antidiscriminare pentru 600 de persoane vulnerabile din zona periurbană a Sighișoarei, în care există populație aparținând minorității rome.

Parteneri în acest proiect sunt Fundația Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi din Cluj (CRCR), Municipiul Sighișoara, Fundația ”Veritas” din Sighișoara și Școala Gimnazială ”Miron Neagu” din Sighișoara. Bugetul total al proiectului este de 12.635.894,86 de lei, iar perioada de implementare este de 36 de luni, între August 2017 și Iulie 2020.

Rezultatele vor fi cuprinse în Strategia Locală Antidiscriminare, ca parte a viitoarei Strategii Locale de Dezvoltare a Municipiului Sighișoara.