Expoziție temporară de chibrituri în Sala Sander

În perioada aprilie – decembrie 2021, Muzeul de Istorie Sighișoara găzduiește expoziția temporară de chibrituri ”De la Prometeu la atom: cutiile de chibrituri”.

Potrivit Directorului Muzeului de Istorie Sighișoara, Dr. Nicolae Teșculă, este vorba de o colecție privată de aproximativ 1800 de cutii de forme și dimensiuni diferite, unele realizate pentru uz casnic, iar altele provenite dintr-un areal geografic divers.

Chibriturile au partea lor de atractivitate, prin prisma faptului că omul și focul au avut o relație specială dintotdeauna. Primele chibrituri apar în Anglia, în jurul anului 1805, având capetele bețișoarelor înmuiate în topitură de sulf, apoi acoperite cu un amestec din zahăr și clorat de potasiu. Pentru a fi aprinse, ele erau introduse într-o sticluță, unde se atingeau de o bucată de azbest îmbibată în acid sulfuric.

Producția de chibrituri din zilele noastre au la bază o rețetă din anul 1848, inventată de un chimist pe nume Bottcher, care a folosit clorat de potasiu pe băț și fosfor pe cutie.

În zilele noastre, chibriturile se colecționează, proprietarul lor numindu-se ”filumenist”. Cuvântul provine din greacă și latină, însemnând ”iubitor de lumină”, însă aici este vorba de lumina adusă de informația de pe cutia de chibrituri.

Expoziția este deschisă la Sala Sander (Centrul Național de Informare și Promovare Turistică), zilnic, între orele 9 și 17, intrarea fiind liberă.