FAKE NEWS: Sighișoara, în topul orașelor de nota 10 al Băncii Mondiale

O știre pornită dintr-o sursă necunoscută a făcut înconjurul României, fiind preluată inclusiv la nivel județean și local. Potrivit Primăriei, care nu ratează nicio ocazie de a-și afișa irațional mândria nețărmuită, ”Banca Mondială a realizat un studiu în care au fost incluse 34 de municipii din România pentru a stabili Orașele de Nota 10. Sighișoara se află în Topul Orașelor de Nota 10, fiind singura localitate care se regăsește în preferințe desi nu are statut de reședință de județ. Prin acest sondaj realizat de Banca Mondială au fost stabilite mai multe criterii ce definesc un oraş „de nota 10”, respectiv „curăţenie, aer curat, linişte”, „obiective turistice, servicii HORECA de calitate”, „economie dezvoltată, locuri de muncă bine plătite, comerţ dezvoltat”, „arhitectură atrăgătoare, un concept urbanistic armonios”, „cultură, evenimente, vitalitate”, „infrastructură rutieră şi pietonală îngrijită”, „servicii publice de calitate, educaţionale, sănătate”, „oameni civilizaţi, spirit civic, amabilitate”, „spaţii verzi, parcuri, flori, copaci” şi „peisaje memorabile speciale”. În urma aplicării lor și a prelucrării datelor, Orașele de Nota 10 sunt: Braşov, Cluj-Napoca, Sibiu, Bucureşti, Oradea, Timişoara, Iaşi, Constanţa, Alba Iulia, Sighişoara.

Nici Ovidiu Dumitru Mălăncrăvean nu ratează ocazia de a bate câmpii sau de a se împăuna cu realizări ce nu țin de mandatul său controversat, în special acum, cu campania electorală bătându-ne la porți: Aceste rezultate ne bucură, orașul nostru merită ce e mai bun, nu doar prin ceea ce realizăm fiecare dintre noi prin munca noastră ci și prin imaginea pe care o avem despre el și pe care o transmitem și celorlalți. Astfel de topuri, precum cel realizat de Banca Mondială și de alte organisme internaționale independente, confirmă faptul că Sighișoara este un brand atât la nivel national cât și international. Aceste rezultate ne bucură și ne obligă, am început mai multe proiecte și cu răbdare trebuie să le ducem la finalizare.

În realitate este vorba de o cercetare comandată de Primăria Cluj Napoca, în cadrul proiectului de asistență tehnică pe care-l are cu Banca Mondială. Potrivit reprezentanților filialei din România, studiul a fost realizat în luna martie, sub forma unui sondaj de opinie online la care s-au înscris 1.121 de respondenți. În total, au fost nominalizate 34 de orașe românești, din care 10 au făcut obiectul unui top irelevant pentru noi, subiectiv și mai degrabă emoțional. În urma centralizării răspunsurilor la întrebările incluse în chestionar (cum ar fi, de pildă, Ce este un oraș de Nota 10 pentru dumneavoastră? sau Ați putea numi un oraș de Nota 10 din România?), 20% dintre respondenți au optat pentru Brașov, 19% pentru Cluj Napoca, 11% pentru Sibiu, 11% pentru București, 9% pentru Oradea, 8% pentru Timișoara, 4% pentru Iași, 3% pentru Constanța, 3% pentru Alba iulia și 2% pentru Sighișoara.

Cu alte cuvinte, 22 de români consideră orașul de pe Târnava Mare ca fiind unul de nota 10, o cifră ce frizează ridicolul situației în care ne aflăm. Cât despre criteriile ce-l definesc, sighișorenii sunt cei mai în măsură să se pronunțe, la modul obiectiv.