Finanțare de 500.000 de dolari pentru restaurarea bisericii fortificate din satul Alma Vii

Este vorba de cea mai mare finanțare acordată pe anul în curs de către Ambasada Statelor Unite ale Americii în România, prin Fondul Ambasadorial pentru Conservarea Obiectivelor Culturale. Proiectul ”Reveal Alma Vii” aparține Fundației Mihai Eminescu Trust din Sighișoara și a fost declarat câștigător în urma unui concurs mondial.

Demersurile Fundației pentru reintegrarea armonioasă a monumentului istoric în viața comunității locale au început cu proiectul “Centru de interpretare a culturii tradiționale Alma Vii – Restaurarea și refuncționalizarea incintei fortificate”, finanțat printr-un grant oferit de statele Islanda, Liechtenstein și Norvegia în cadrul Programului Conservarea și Revitalizarea Patrimoniului Cultural și Natural. Proiectul a fost implementat între Aprilie 2015 și August 2016.

Toate lucrările au ca scop revitalizarea monumentului și folosirea lui în scopuri culturale, educative și turistice, pe baza conceptului ”Satul de sine stătător” dezvoltat de Mihai Eminescu Trust.

Cecul simbolic de 500.000 de dolari a fost oferit în 25 Iulie 2019, în cadrul unui eveniment la care au luat parte Excelența Sa Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Hans Klemm, Președintele Mihai Eminescu Trust, doamna Caroline Fernolend, Ministul Culturii, domnul Daniel Breaz, Primarul comunei Moșna, domnul Eugen Roba, Secretarul General al Consistoriului Superior al Bisericii Evanghelice din Județul Sibiu, domnul Friederich Gunesch, membrii Asociației Alma Viitor, parteneri, voluntari, colaboratori și prieteni ai Fundației.

Primii pași în implementarea proiectului „Reveal Alma Vii” de restaurare a bisericii vor fi făcuți până la finalul lunii Septembrie. Până atunci, vor fi definitivate contractul de finanțare și etapele de implementare a proiectului şi va fi lansată licitația pentru contractarea lucrărilor de restaurare. Împreună cu Ambasada S.U.A, Fundația va organiza acțiuni de implicare și responsabilizare pentru membrii comunității din sat.

”Faptul pentru care ne aflăm astazi aici demonstrează cât de puternic şi de bine scris a fost proiectul depus de fundaţia Mihai Eminescu Trust. Sunt foarte mândru; prin munca făcută de Fundaţia Mihai Eminescu Trust, România, comuna Moşna, Alma Vii sunt câştigătorii celei mai mari finanţări din lume […] De acum, nu veţi găsi sprijin doar în Fundaţia Mihai Eminescu Trust, pentru că S.U.A, Congresul şi cetăţenii americani, prin această investiție, devin un partener de lungă durată. Aşteptăm cu interes să lucrăm împreună”, a declarat Ambasadorul S.U.A.

„Este o zi mare pentru noi, astăzi, aici, la Alma Vii. De ce Alma Vii? Pentru noi, Fundaţia Mihai Eminescu Trust, parteneriatul este cuvântul de bază, căci noi credem foarte mult în acesta. Există un parteneriat puternic în Alma Vii între comunitatea frumoasă de aici, primăria, şcoala, Biserica Evanghelică, Ministerul Culturii şi acum, un nou partener puternic, Ambasada Statelor Unite ale Americii. Şi toţi impreună facem lucruri minunate”, a declarat Președintele M.E.T.

Construcția edificiului de cult a început în secolul 14, iar lucrările de fortificare s-au efectuat în secolul 16. Incinta are un plan poligonal neregulat și este întărită cu 4 turnuri. Ultima restaurare completă a avut loc în anul 1966, sub coordonarea Institutului Monumentelor Istorice.

Satul aparține administrativ de comuna Moșna și a fost menționat pentru prima oară în documente în anul 1289.

Comentariile sunt închise.