Fundația Mihai Eminescu Trust finalizează proiectul cultural „Micul arhitect”

Fundația Mihai Eminescu Trust va finaliza proiectul cultural „Micul arhitect – Program de educație non-formală în domeniul arhitecturii”, început în Iunie 2019, în colaborare cu Arh. Noémi Simó (membră a Ordinului Arhitecților din România).

El a implicat un număr de 60 de copii cu vârste cuprinse între 9 și 12 ani, din patru sate diferite: Alma Vii (comuna Moșna, județul Sibiu), Archita (comuna Vânători, județul Mureș), Mălâncrav (comuna Laslea, județul Sibiu) și Viscri (comuna Bunești, județul Brașov).

Scopul proiectului a fost de a proteja și de a pune în valoare, în mod sustenabil, patrimoniul cultural local din mediul rural al Transilvaniei, precum și creșterea gradului de implicare în protejarea patrimoniului cultural local și consolidarea simțului de apartenență și responsabilitate față de acesta.

Sesiunile de informare cu privire la proiect au fost urmate de 16 ateliere creative și practice (câte 4 în fiecare sat), prin intermediul cărora copiii au fost inițiați în domeniul arhitecturii, prin implicarea lor într-o serie de activități creative menite să le dezvolte abilitățile profesionale și personale.

Atelierele practice au servit ca bază de selecție pentru 25 de copii ce au participat la tabăra de vară, tot cu tematică arhitecturală, pe care Fundația a organizat-o în perioada 26-30 August 2019, în satul Mălâncrav.

„Sărbătoarea Mărului” organizată aici, în 13 Octombrie, a fost ocazia aleasă pentru prezentarea expoziției „Micul arhitect”. În grădina Conacului Apafi a fost adusă o selecție a lucrărilor copiilor implicați în program. Vizitatorii au privit curioși macheta cu satul lor ideal de peste 50 de ani, realizată pe parcursul taberei de vară. În același timp, au fost expuse și structuri din lut, lemn și plastilină pe care micuții le-au meșterit în cadrul celor 16 ateliere creative desfășurate în cele patru sate implicate în proiect.

Prin intermediul proiectului cultural s-a creat și consolidat un nucleu de copii și tineri, care, în urma atelierelor și a taberei, au fost sensibilizați cu privire la protejarea patrimoniului cultural și a păstrării arhitecturii locale.

Întregul proiect a beneficiat de o finanțare nerambursabilă din partea Ordinului Arhitecților din România, în valoare de 59.374 de lei, la care s-a adăugat contribuția proprie a Fundației Mihai Eminescu Trust, în valoare de 9.665 de lei.