Încă 200.00 de puieți vor fi plantați în programul „Plantăm pentru viitor”

Unul dintre cele mai importante și de durată proiecte ale Fundației Mihai Eminescu Trust a ajuns la al 11-lea an de implementare. Este vorba de programul de împădurire și reîmpădurire Plantăm pentru viitor, la care s-a asociat Grupul hotelier AccorHotels – Orbis Group și Pur Project (ca partener tehnic de implementare, coordonare și promovare a programelor de responsabilitate socială a companiei).

Anul acesta, în Transilvania, vor fi plantați încă 200.000 de puieți, astfel că numărul total va depăși 2.5 milioane, ținta grupului hotelier, până în anul 2021, fiind de 10 milioane de copaci plantați în toată lumea. Strategia urmărește refacerea ecosistemelor naturale degradate și atragerea atenției asupra unor importante probleme de mediu.

Ideea programului este simplă: hotelierii implicați în proiect își conving o parte dintre clienți să nu renunțe la prosop după o singură folosire, diminuând astfel consumul de detergent și apă. Din economiile obținute, jumătate merge către acest amplu program de împădurire și reîmpădurire care se desfășoară astăzi pe cinci continente, cu ajutorul a 40 de proiecte diferite. România a fost singurul partener european al grupului până în anul 2014.

Plantăm pentru viitor are două componente distincte. Prima dintre ele se concentrează pe împădurire, iar cea de-a doua pe educație ecologică. Fundația Mihai Eminescu Trust a reușit cu ajutorul proiectului să-i facă pe elevi să conștientizeze importanța pădurilor pentru bunăstarea comunității și a mediului înconjurător, dar și importanța conservării soiurilor tradiționale. Ei au fost implicați, alături de membri ai comunităților, voluntari și specialiști în domeniul silviculturii, în activitatea de plantare propriu-zisă. Includerea lor în proiect și entuziasmul cu care au participat au promovat proiectul la nivel local, regional și național.

Ediția de plantări din acest an va debuta în luna martie, selecțiile pentru potențialii beneficiari fiind încă deschise. Fundația vine cu un număr de 20.000 de puieți pentru fiecare beneficiar, unelte și un grup voios de elevi dornici de plantare. Reprezentanții composesoratelor care doresc să afle condițiile de eligibilitate sunt invitați să ia legătura cu Alexandru Neagu, responsabil de proiect, e-mail: aneagu@mihaieminescutrust.org.