Incendiu puternic la groapa de gunoi ecologică

Debutul Grevei Mondiale pentru Climă a prins Sighișoara în postura în care se confruntă cu cel mai puternic incendiu izbucnit la groapa de gunoi ecologică (foto sursa Facebook), incendiu ce ne reamintește ceea ce deja este de notorietate, și-anume că deșeurile depozitate ”Între Huli” provoacă serioase probleme ce afectează calitatea aerului, a solului și a pânzei freatice.

În ultimii ani, în zonă, au avut loc chiar și două accidente soldate cu pierderi de vieți omenești. Ce au făcut autoritățile până la această oră, cum au interzis accesul străinilor pe rampă și în proximitatea ei, cum au combătut problemele de mediu și cum au fost trase la răspundere persoanele responsabile? Este evident că nu s-a făcut aproape nimic.

Zero Waste România, parte dintr-o rețea mondială de organizații, grupuri de acțiune, activiști, lideri locali, experți și cetățeni ce militează pentru eliminarea deșeurilor fără depozitare în natură, cu sau fără recuperare de energie, a atras atenția că ar fi trebuit emisă o alertă de expunere la substanțe toxice și că pentru stingerea focului și oprirea degajării de fum toxic nu ar fi trebuit utilizată apă, ci soluție cu spumă. Pe de altă parte, s-a constatat că traficul auto nu a fost restricționat decât pe timpul nopții, că nu s-a sistat activitatea școlară și că nu s-au recomandat măsuri de protecție a populației timp de minimum 10 ore, peste 30.000 de persoane fiind expuse la concentrații mari de dioxină și furani.

Groapa de gunoi ecologică este a Municipiului Sighișoara, însă este concesionată operatorului de salubritate SC Schuster Ecosal SRL. Potrivit administratorului, doamna Andreescu-Strava Maria, incendiul ar fi fost provocat intenționat: ”S-au instalat în zonă niște persoane, niște cetățeni, pe care nu am putut să-i evacuăm. Nu erau pe terenul nostru, că noi avem teren cumpărat în zona depozitului, ci în afara lui. Acești cetățeni făceau mereu foc. Nu pe depozit. În afara depozitului. Ardeau tot felul de cauciucuri pentru a extrage metalul, sârma ș.a.m.d.. Chiar am fost contactată, în urmă cu vreo 3-4 săptămâni, de către domnul comandant Păcuraru, care mi-a transmis că avem un incendiu. I-am spus că nu știu nimic despre incendiu, dar știu că sunt câțiva cetățeni care s-au instalat acolo și care fac focuri în afară. Neputându-i evacua, noi am făcut adresă către Poliția Locală și către Poliția Municipiului Sighișoara încă din data de 17 Iulie, cerând sprijin în acest sens. N-au făcut demersuri. După o lună de zile m-am dus la dânșii și ieri (19 Septembrie, n.m.) m-a sunat un reprezentant al Poliției Locale să-mi spună că i-au evacuat. Ca urmare, s-au supărat și au dat foc. Este 100% răzbunarea celor care nu au fost lăsați acolo.”

La ora prânzului, Primăria Municipiului Sighișoara a informat publicul că a fost convocat Comitetul local pentru situații de urgență și că au intervenit pentru stingerea incendiului izbucnit la ora 04:00 Detașamentul de Pompieri Sighișoara și reprezentanți ai Municipiului Sighișoara, cu sprijin din partea ISU Horea Mureș.

După aproape 6 ore, populația a fost avertizată prin sistemul RoAlert în legătură cu degajările de fum ce ar putea afecta circulația pe Drumul Județean 14.

Până la această oră nu s-a putut obține și un punct de vedere din partea Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Mureș, care anunțase că a trimis o echipă de intervenție la fața locului pentru evaluarea calității aerului.

Potrivit Radiomureș, Prefectul Județului, Mircea Dușa, a solicitat Gărzii de Mediu să verifice dacă operatorul care administrează groapa de gunoi respectă legea și să ia și măsurile necesare dacă se vor constata nereguli.

Deoarece focul este de adâncime, forțele de intervenție vor rămâne pe poziție și în timpul nopții, având sprijinul Batalionului CBRN din Sighișoara și al Companiei Aquaserv.

La Greva Mondială pentru Climă, ce are loc între 20 și 27 Septembrie, s-a alăturat inclusiv România. În această săptămână au loc proteste față de inacțiunea autorităților în domeniul protejării mediului.

Comentariile sunt închise.