Localități din Mureș, printre care și Sighișoara, pe traseul Via Transilvanica

Mai multe localități mureșene se alătură proiectului Via Transilvanica, un traseu turistic unic în țară, ce va lega județele Mehedinţi, Caraş-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Braşov, Harghita, Mureş, Bistriţa-Năsăud şi Suceava.

Proiectul aparține Asociației Tășuleasa Social, din Piatra Fântânele (comuna Tiha Bârgăului, jud. Bistrița-Năsăud) și a fost lansat în Alba Iulia, în 2018, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire.

Traseul, conceput pentru drumeție, călărie sau bicicletă, lung de 950 de km și marcat cu borne, începe la Drobeta Turnu Severin (locul unde a intrat în țară Regele Carol I) și se încheie la Mănăstirea Putna (ctitorie a domnitorului Ștefan cel Mare și locul său de veci), fiind omologat de Ministerul Turismului. El oferă acces la apă potabilă, cazare și masă, dar și la informații istorice și culturale ale diferitelor zone geografice.

Cele 15 localități mureșene cu bogății naturale și antropice de pe Via Transilvanica sunt Brâncovenești, Ideciu de Jos, Solovăstru, Gurghiu, Hodac, Ibănești, Chiheriu de Jos, Eremitu, Sovata, Vânători, Saschiz, Apold, Albești, Sighișoara și Daneș.

Ne-au inspirat potecile de pelerinaj din Spania și cele de anduranță din Statele Unite sau India, am văzut că astfel de drumuri au influențat culturi, au format comunități și au contribuit la dezvoltarea zonelor pe care le străbăteau. Via Transilvanica este un drum curajos fiindcă ne face să redescoperim repere și să vorbim despre cine suntem noi cu adevărat, de la firul de iarbă de la malul Dunării până la crestele munților. Via Transilvanica este identitate. Pentru că ne oferă șansa să ne cunoaștem mai bine istoria și astfel să ne înțelegem mai bine pe noi – ca nație”, spun cei de la Tășuleasa Social.

Înființată în 2000, cu numele muntelui omonim dintre Bistrița și Vatra Dornei, asociația este cunoscută pentru proiecte precum ”Pădurea Pedagogică”, ”Maratonul Via Maria Theresia”, ”Școala de Mers pe Munte”, ”Camionul de Crăciun”, ”Ziua Voluntarilor Mici” și campaniile de împăduriri.

Ambasadori ai Via Transilvanica sunt Andreea Esca, Dragoș Bucurenci și Tibi Ușeriu.