”Meșterim – Șezătoare urbană multiculturală de meșteșuguri”

Este numele evenimentului expozițional ce va avea loc între 27 și 28 Septembrie 2019, în intervalul orar 10:00 – 21:00.

Cei 30 de meșteșugari români, romi, maghiari și sași prezenți în Cetatea medievală a Sighișoarei vor expune și vor promova obiecte lucrate, vor interacționa cu publicul larg și vor dezvălui, în cadrul atelierelor demonstrative, tainele meșteșugurilor lor, folosind materiale sau tehnici tradiționale.

Timp de 4 ore pe zi, 5 meșteșugari vor organiza sesiuni interactive cu demonstrații cu 100 de elevi ai școlilor locale, micuții având șansa să învețe secretele unor meșteșuguri pe cale de dispariție: tehnica Ebru – arta picturii pe apă, împletituri de nuiele, pictură pe lemn, arta curelăriei sau țesutul de cojoace tradiționale săsești.

Programul mai include momente de animație teatrală tematică, reprezentații de dansuri populare aparținând diferitelor etnii și concerte.

Prima zi este dedicată instituțiilor și organizațiilor implicate în activități interculturale. În acest sens, la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică (Sala Sander), va fi lansată ”Cafeaua Culturală”, o platformă în care vor fi prezentate bune practici în facilitarea dialogului intercultural. Lansarea va fi urmată de o expoziție senzorială multiculturală, în care invitații și participanții se vor bucura de o varietate largă de gustări tradiționale prezentate în cadrul unui brunch, dar și de o expoziție inedită cu obiecte lucrate manual de copii din Viscri, Mălâncrav, Alma Vii și Archita.

Evenimentul este organizat de Fundația Mihai Eminescu Trust din Sighișoara, în cadrul proiectului ”Meșterim – Educație interculturală prin experimentare și demonstrare”, co-finanțat de Direcția pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României.

Intrarea la expoziție și participarea la ateliere sunt gratuite.

Cu acest prilej, Fundația Mihai Eminescu Trust caută 8 voluntari dornici să ajute la organizarea activităților și jocurilor pentru copii. Mai multe detalii pot fi cerute pe adresa de e-mail lbunescu@mihaieminescutrust.org sau la numărul de telefon 0727.691.276 (persoană de contact Liza Bunescu).