Mihai Eminescu Trust va participa la restaurarea cetății Sarmizegetusa Regia

Consiliul Județean Hunedoara a obținut 2 milioane de euro pentru punerea în valoare a sitului din Munții Orăștiei, monument aflat pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Proiectul ”Capitala Daciei – muzeu viu al patrimoniului cultural european” este finanţat prin Programul RO-Cultura 2014-2021, din fonduri norvegiene, la care se adaugă încă 1 milion de euro din partea inițiatorului.

Co-parteneri în acest proiect ce ar trebui finalizat până în 30 aprilie 2024 sunt Fundaţia Mihai Eminescu Trust din Sighișoara şi Møre Og Romsdal County Council din Norvegia.

Potrivit autorităţilor hunedorene, obiectivul este de a avea un monument istoric restaurat şi revitalizat, valorificat cultural şi economic, care să atragă după sine creşterea cu cel puţin 30% a numărului de vizitatori.

În plan sunt prevăzute restaurarea și revitalizarea întregului zid al cetății, serviciile de proiectare și execuție a lucrărilor de restaurare, taluzări și amenajări ale terenului, refacerea și îmbunătățirea infrastructurii de vizitare, realizarea unui spațiu destinat activităților informative, educative și culturale, organizarea unei expoziții internaționale, digitizarea și promovarea monumentului, managementul și auditul implementării proiectului.

Programul RO-Cultura este implementat de Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale în parteneriat cu Directoratul pentru Patrimoniu Cultural din Norvegia și Consiliul Artelor din Norvegia. Obiectivul său general îl constituie consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural.