Monumentul ”La Chip”, în pragul colapsului

Consiliul local al Municipiului Sighișoara a adoptat, în unanimitate, o hotărâre prin care obligă Primăria să aloce anual 2 procente din bugetul local pentru monumentele istorice aflate în pericol și, totodată, să prezinte rapoarte semestriale cu privire la modul în care au fost cheltuiți banii publici. Hotărârea este în vigoare din 27.07.2017, însă, până la acest moment, reprezentanții de seamă ai executivului nu au prezentat public rapoartele și nu s-au îngrijit de monumentele vizate.

Este și cazul monumentului ”La Chip”, care a mai făcut obiectul unui proiect de hotărâre depus în anul 2013, și care, cu încălcarea legislației, nu a ajuns niciodată în dezbatere. Este vorba de un demers ce urmărește restaurarea și includerea lui în circuitul turistic.

Inițiatorul ambelor proiecte este grupul de consilieri ai Uniunii Independente pentru Sighișoara.

Suplimentar, în 28.12.2017, Consiliul local a aprobat, tot în unanimitate, o documentație de avizare a lucrărilor de intervenții pentru acest obiectiv, în valoare totală de 117.816 de lei fără T.V.A.

În ciuda tuturor eforturilor depuse, timpul a trecut degeaba pe lângă noi, banii s-au evaporat, iar Primăria Sighișoara, reprezentată acum de prof. Ovidiu Dumitru Mălăncrăvean, în calitate de primar demisionat, ne spune, cu seninătate și #cudragdesighisoara, că ”Faza de proiectare pentru Turnulețul La Chip nu a fost bugetată pentru anul 2019 din cauză că situația juridică actuală a terenului învecinat împiedică amenajarea unui acces bun și sigur către monument, precum și o punere optimă în valoare a acestuia. După soluționarea acestei probleme se va continua cu proiectarea și executarea lucrărilor de restaurare a monumentului.”

Imaginile surprinse la fața locului, după 65 de ani de la ultima restaurare și 550 de ani de la construire, arată stadiul avansat de degradare și lipsa înspăimântătoare de preocupare a Primăriei pentru identitatea locală.