Nouă amânare în dosarul incompatibilității viceprimarului

Judecarea dosarului de incompatibilitate și conflict de interese al viceprimarului Toth Tivadar a început la Curtea de Casație și Justiție a României cu o amânare. Completul de judecată al Secţiei de Contencios Administrativ şi Fiscal a hotărât, în 11.10.2019, să dea răgaz, până în 06.12.2019, pentru formularea unui punct de vedere cu privire la sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Recursul a fost înregistrat în 18.04.2017, după ce actualul viceprimar, instalat cu voturile PSD și ale UDMR, a pierdut, în 04.11.2016, procesul cu Agenția Națională de Integritate, care stabilise încălcarea regimului juridic al incompatibilității și al conflictului de interese.

Toth Tivadar a contestat raportul inspectorilor de integritate, în 17.12.2014, însă judecătorii Curții de Apel București i-au respins cererea ca fiind neîntemeiată, confirmând, în 04.11.2016, după mai multe amânări, problemele sale de integritate.

A.N.I. a constatat că Toth Tivadar a participat la adoptarea unor Hotărâri ale Consiliului local care i-au adus foloase necuvenite și care au favorizat entități pe care le controla. Consilierul U.D.M.R. deținea simultan funcția de președinte al Fundației Cultural-Științifice ”Gaudeamus”, în cadrul căreia soția era angajată, și de președinte al Clubului Sportiv ”Spartacus”.

Ambele entități s-au bucurat, de-a lungul timpului, de finanțări generoase de la bugetul municipiului, de scutiri de la plata impozitelor pe clădiri și de acordarea de gratuități la folosirea unor imobile.

Cum demisia sa de onoare a fost, în toți acești ani, un subiect tabu, rămâne ca Î.C.C.J. să tranșeze definitiv chestiunea.