Ora Pământului 2020 va fi marcată exclusiv online

În contextul pandemiei de coronavirus, cea mai importantă mișcare voluntară pentru mediul înconjurător va fi marcată, pentru prima dată în istoria sa, exclusiv online. Sâmbătă, 28 Martie, la ora locală 20:30, România va stinge și ea lumina, timp de 60 de minute, iar mai mulți artiști vor face autoizolarea mai relaxată, în direct, pe pagina de Facebook @WWFRomania.

Marco Lambertini, directorul general al World Wide Fund Internațional, a declarat: ”Suntem profund întristați de pierderea de vieți în urma pandemiei COVID-19, iar gândurile noastre se îndreaptă acum către familiile care au pierdut pe cineva drag sau care suferă. În această perioadă de criză trebuie să rămânem uniți, mai mult ca niciodată, pentru a proteja viitorul nostru și pe cel al planetei. Este momentul pentru solidaritate, pentru a răspunde creativ provocărilor și pentru a colabora, motiv pentru care Ora Pământului este marcată prin evenimente digitale pe tot globul.”

Shauna Mahajan, cercetător la World Wildlife Fund, spune: ”Acțiunile individuale se pot adăuga pentru a crea o mișcare. Deoarece americanii petrec mai mult timp acasă în timpul acestor perioade provocatoare și fără precedent, putem îndura o oră pentru a reflecta asupra modului în care noi, ca indivizi, putem face planeta noastră sigură și sănătoasă, atât pentru oameni, cât și pentru natură. Cele mai bune oportunități pentru crearea schimbării vin atunci când ne aliniem pasiunile noastre cu acțiunile noastre – așa că să ne oprim pentru a reflecta la modul în care pasiunile noastre individuale pot fi aliniate la acțiune pentru a ne ajuta să creăm colectiv un viitor verde și corect.”

Greta Thunberg, activistă de mediu, spune și ea: ”Ora Pământului pentru mine este în fiecare oră din fiecare zi. Nevoia de a ne uni și proteja planeta noastră nu a fost niciodată mai mare. Întrucât ni s-a solicitat evitarea adunărilor publice pentru a încetini răspândirea COVID-19 (coronavirus), recomand tuturor să se reunească practic pentru #EarthHour, să ne reînnoim angajamentul față de planetă și să ne folosim vocile pentru a conduce acțiune online în siguranță și în mod responsabil.“

Ora Pământului a luat ființă în anul 2007, în Sydney (Australia), în ultima sâmbătă a lunii Martie, cu scopul de a atrage atenția asupra problemelor climatice, și angajează milioane de oameni din peste 180 de țări. Este o mișcare open-source, la care oricine poate lua parte (individual, comunități, instituții și companii), contribuind astfel la amplificarea misiunii de a uni oamenii în inițiative cu rol critic și acțiuni de conștientizare.

Mișcarea a ajutat până acum la înființarea unei zone marine protejate în Argentina, la nașterea unei păduri în Uganda, la adoptarea unei legislații pentru protecția mărilor și pădurilor din Rusia și la plantarea a 20.000 de puieți de mangrove în Indonezia. Totodată, a pregătit terenul pentru o legislație care să interzică folosirea produselor de unică folosință din plastic.