Reamplasarea bustului lui Ilarie Chendi, o epopee ce frizează ridicolul

Speram anul trecut că bustul criticului literar Ilarie Chendi va primi în cel mai scurt timp o a doua șansă, după ce Consiliul local a adoptat Hotărârea nr. 138/28.06.2018 cu privire la reamplasarea sa pe vechiul amplasament din cartierul Andrei Șaguna (spațiul verde din fața Centrului Național de Excelență în Handbal).

Înaintea deciziei luate a și fost întocmit un studiu de fezabilitate pentru această lucrare ce nu ar fi altceva decât o reparație istorică, un omagiu adus criticului literar și un punct de atracție. Studiul a fost însușit și aprobat de Consiliul local prin Hotărârea nr. 202/28.12.2017 și preconiza cheltuieli în valoare de 71.671 de lei cu TVA.

Am întrebat Primăria Sighișoara cum a dus la îndeplinire hotărârile consilierilor, răspunsul fiind următorul: ”În privința soclului de bust pentru Ilarie Chendi, au fost obținute toate avizele necesare trecerii la faza următoare, cea de proiectare, dar datorită (sic!) schimbării locației (sic!) prin HCL nr. 138, necesită (sic!) o reavizare pentru noul amplasament.”

”Locația” inițială era părculețul cunoscut cu numele ”La Firicelu”, aflat la intersecția străzii ce poartă numele criticului și strada Mihai Eminescu, și a fost stabilită prin Hotărârea nr. 60/20.07.2000. Regimul Dăneșan nu a pus-o în aplicare, însă nimeni nu a dat cu subsemnatul pentru acest rateu. Ulterior, Hotărârea din anul 2018 a abrogat-o pe cea din anul 2000, noua ”locație” având acum nevoie de o reavizare a documentației votate în anul 2017.

Bustul din bronz este opera sculptorului Ion Vlasiu, făurit la inițiativa folcloristului Horea Teculescu. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, mai exact în luna Septembrie a anului 1944, bustul a fost culcat la pământ de suflul exploziei unei bombe germane. După încheierea conflagrației a fost montat la loc, unde a rămas până în primii ani de după `90. Regimul nou instalat l-a dat jos, pentru a-l reloca ”La Firicelu”, însă bustul a fost rătăcit la serele orașului, de unde Asociația Culturală ”ASTRA” – Filiala Sighișoara l-a recuperat și recondiționat.

În prezent este încadrat ca monument istoric, însă acest lucru nu iuțește salvarea sa din mărăcinișurile administrației publice locale. La 30 de ani de la evenimentele din `89, indiferența, incoerența, hârțogăria și risipa banilor publici pe studii ne arată că suntem departe de a avea conștiință cetățenească, așa cum spunea istoricul Nicolae Iorga.

Fotografia (sursa www.lapedatu.com) a fost făcută în anul 1905 și-l surprinde pe Ilarie Chendi într-o companie selectă: Vasile Pârvan (sus, stânga), Alexandru Lapedatu (sus, dreapta), Ion Scurtu (jos, stânga), Mihai Sadoveanu (jos, centru) și Șt. O. Iosif (jos, dreapta).