Sala Mihai Eminescu și Strada Nicolae Bălcescu, reabilitate cu fonduri europene

Peste 4 milioane de euro din Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 13.1, vor fi folosite de municipalitate pentru atingerea celor două obiective. Valoarea finanțării nerambursabile este de 19.290.730,36 lei, diferența de 820.000 de lei reprezentând contribuția beneficiarului la cheltuielile eligibile și neeligibile.

Lucrările de reabilitare și punere în valoare a sălii de spectacole ce poartă numele marelui poet român Mihai Eminescu vor cuprinde refacerea fațadelor din curtea interioară, refacerea fațadelor din zona de sud-est, înlocuirea tâmplăriei și a șarpantei, mansardarea corpului administrativ, amplasarea unor pasarele de legătură la etajele I și II, refacerea completă a interiorului, realizarea de tratamente acustice, modernizarea mobilierului, modernizarea dotărilor tehnice, schimbarea instalațiilor, realizarea de termoizolații, amplasarea unui lift pentru persoane și a unui lift pentru decoruri.

Prin reabilitarea străzii ce poartă numele cunoscutului istoric, scriitor și diplomat pașoptist Nicolae Bălcescu se va îmbunătăți circulația în zonă și vor fi amenajate 26 de noi locuri de parcare.

”Vorbim de un proiect de amenajare urbană, care va moderniza o stradă importantă, dar și cea mai mare sală de spectacole și clădirea aferentă. Practic, banii europeni vor fi folosiți pentru reabilitarea completă a unei construcții a cărei suprafață totală este de aproape 3.000 mp, iar spațiul public din zona centrală care va fi adus la standardele edilitare contemporane este de peste 3.400 mp”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Mă bucur că acum am reușit să semnăm contractul de finanțare pentru reabilitarea Sălii Mihai Eminescu și reabilitarea străzii Nicolae Bălcescu. Chiar dacă anul trecut au fost îndeplinite condițiile obligatorii pentru finanțare, în ultimele luni s-a muncit foarte mult pentru toate clarificările solicitate. Felicitări întregii echipe a Primăriei Municipiului Sighișoara pentru reușita obținerii acestei finanțări nerambursabile! Pentru Sighișoara, cu respect!”, a declarat domnul Ioan Iulian Sîrbu, Primarul Sighișoarei.

Contractul de finanțare a fost semnat în 9 mai 2021 și, potrivit estimărilor, termenul de finalizare este 30 noiembrie 2023.