Sighișoara, de Ziua Mondială a Monumentelor şi Siturilor

Sărbătorită pentru prima dată în anul 1983, ziua de 18 Aprilie este dedicată monumentelor și siturilor din întreaga lume, cu scopul de a capta interesul publicului asupra problematicii protejării și conservării patrimoniului arhitectural, precum și asupra relevanței și vulnerabilității sale.

Inițiativa a aparținut Comitetului Internațional al Monumentelor și Siturilor (ICOMOS) și a devenit obicei anual, după adoptarea ei de către Conferința Generală a Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO).

Tema anului 2020 este ”Valori comune, patrimoniu comun, responsabilitate împărtășită”. Comitetele naționale din întreaga lume, dedicate conservării şi protejării monumentelor, ansamblurilor şi siturilor aparţinând patrimoniului cultural, susțin această cauză împreună cu comunitățile locale, pe care le invită să participe activ.

Revenind pe malurile Târnavei Mari, Sighișoara, având calitatea de sit UNESCO (din 1999 încoace), s-a îndepărtat cu mult de aceste principii consacrate în Carta Internațională privind conservarea și restaurarea monumentelor și siturilor (Veneția, 1964).

Orașul și comunitatea sa par a fi incapabile să identifice soluția ieșirii din bula exploatării sălbatice a patrimoniului moștenit, astfel că distrugerile ireversibile începute în perioada comunistă și continuate acum cu nerespectarea coerenței arhitectonice au dus la creșterea nepăsării și la știrbirea identității locale.