Susținere europeană pentru ideile de afaceri ale unor sighișoreni din zonele mărginașe

După finalizarea cursurilor de instruire antreprenorială organizate în cadrul proiectului strategic ”Mainstream Sighișoara – investiție europeană pentru incluziunea socială”, 50 de beneficiari au elaborat și depus idei de afaceri, dintre care 25 au fost prezenți la interviu pentru prezentarea lor. O comisie de analiză a selectat 5 beneficiari a câte unei subvenții în cuantum de 25.000 de euro, acordată pentru înființarea și implementarea proiectelor pe care și le-au asumat.

Cum vor decurge procedurile de evaluare și selecție, ne explică domnii Gabor Adam și Marin Florin, în calitate de coordonator ocupare și antreprenoriat, respectiv asistent coordonator: ”În aceste 3 zile, în perioada 18-20 Iunie, am avut intervievarea celor care au depus planuri de afaceri la noi. Până în data de 7 Iunie am primit 50 de planuri de afaceri, care au fost evaluate administrativ, urmând ca apoi să avem și evaluare tehnico-financiară pe baza interviurilor care s-au desfășurat aici, la Fundația ”Veritas”. Din cei 50 care au depus planuri de afaceri, 25 s-au prezentat la interviu și și-au susținut ideile de afaceri. Cea mai mare parte dintre beneficiarii care s-au prezentat la interviu au avut prezentări bune, au fost pregătiți, au avut idee de ceea ce au lucrat cu mentorii, mai ales că anul acesta s-au desfășurat cele 4 sesiuni de instruire pe partea de antreprenoriat. Deci, practic, ne aflăm în etapa în care fructificăm munca începută în Martie anul trecut. Din cei 25 de beneficiari care și-au prezentat planul de afaceri vor fi selectați 5, care vor fi subvenționați cu câte 25.000 de euro, pentru a-și pune planul de afaceri în practică. Procesul de selecție a fost finalizat luni, 24 Iunie, când echipa de managament a primit soluția. Comisia a deliberat pe baza grilelor și pe baza prezentărilor făcute de către cei 25. Cei 5 beneficiari și ceilalți care nu au trecut mai departe și care sunt pe lista de rezervă vor fi informați prin agenții de ocupare și mentori în dezvoltare și antreprenoriat, urmând ca în perioada Iulie să fie sprijiniți să-și înființeze afacerile. După înființare, urmează contractarea acestora, iar după semnarea contractului de subvenție va urma efectiv implementarea planului de afaceri, care va dura până în August 2020. După acea dată, beneficiarii vor fi monitorizați pe perioada de sustenabilitate încă 6 luni, pentru derularea activităților firmei, așa cum și le-au asumat prin planurile de afaceri.”

Responsabilă cu informarea, consilierea și medierea pe piața muncii în cadrul proiectului strategic ”Mainstream Sighișoara – investiție europeană pentru incluziunea socială” este Fundația Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi (CRCR) din Cluj. Co-partenerilor – Municipiul Sighișoara, Fundația ”Veritas” Sighișoara și Școala Gimnazială ”Miron Neagu” Sighișoara – le revin promovarea accesului egal la servicii medicale și sociale, eliberarea actelor de identitate și de proprietate, reabilitarea de locuințe și antidiscriminare pentru persoanele care locuiesc în zona periurbană a Sighișoarei, în care există populație aparținând minorității rome.

Proiectul beneficiază de o finanțare totală de 12.635.894,86 de lei, asigurată din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Implementarea lui se face în Municipiul Sighișoara, în perioada August 2017 – Iulie 2020, iar rezultatele cumulate sub formă de recomandări vor face parte din viitoarea Strategie Locală Antidiscriminare, ca parte a Strategiei de Dezvoltare Locală a Municipiului Sighișoara.