Ieri, 12 iulie 2021, a avut loc, în București, Adunarea Generală a Asociației Municipiilor din România, în prezența Premierului României, Florin Vasile Cîțu, a Ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Attila-Zoltán Cseke, și a Ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.
Sighișoara a fost reprezentată de Viceprimarul Ioan Bogdan Burghelea.
Agenda zilei a inclus puncte precum unificarea administrativă voluntară a municipiilor cu una sau mai multe unități administrativ-teritoriale limitrofe, politica de coeziune și dezvoltare urbană, Planul Național de Redresare și Reziliență (P.N.R.R.), programe operaționale 2021-2027.
Cu unanimitate, a fost votată o rezoluție prin care A.M.R., condusă acum de Primarul Clujului, Emil Boc, solicită Guvernului și tuturor partidelor politice adoptarea unui proiect de lege în Parlament prin care să fie încurajat procesul de unificare voluntară a comunelor limitrofe cu municipiile reședință de județ, prin facilități oferite U.A.T.-urilor. Această soluție a fost identificată ca o etapă intermediară, până la apariția legii zonelor metropolitane, inclusă în Planul Național de Redresare și Reziliență.
Reprezentanții municipiilor și-au reiterat susținerea pentru transformarea Agențiilor de Dezvoltare Regională (A.D.R.) în agenții ce vor operaționaliza fondurile europene structurale, însumând astfel 8 motoare de dezvoltare regională, necesitatea reluării discuțiilor privind competentele Poliției Locale cu prevederi ferme ce revin administrațiilor publice locale, asigurarea în conformitate cu prevederile Legii 1/2011 a sumelor necesare susținerii gratuității pentru transportul local al elevilor, cât și reglementarea problemei privind costul standard pentru creșe.
Membrii A.M.R. au subliniat preocupările deosebite în ce privește rectificarea bugetară, asigurarea sumelor necesare funcționării sistemului de termoficare, elaborarea și aprobarea bugetului de stat pentru anul 2022 pe principii de predictibilitate și bugetare multianuală pentru creșterea eficienței administrative. Tot ei au solicitat Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene implicarea municipiilor în întâlnirile de lucru privind aplicarea treptată a politicilor Uniunii Europene în procesul de tranziție verde.
Întâlnirea a avut loc în contextul în care localităţile din România, inclusiv municipiile, vor avea numeroase oportunităţi de finanţare prin cele două mari categorii de programe cu fonduri europene care încep în acest an: Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi Programele Operaţionale 2021-2027.