Zilele Culturii Germane 2022, între 27 și 29 mai

Zilele Culturii Germane, eveniment organizat de Forumul Democrat al Germanilor din Sighișoara, cu sprijinul Municipiului Sighișoara, și finanțat de Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României, va avea loc anul acesta în perioada 27-29 mai, cu tema „500 de ani Școala din Deal”.

Programul va începe la orele 16:30, cu primirea invitaților de onoare la sediul FDG Sighișoara și cu deschiderea festivă în Sala mare a Primăriei printr-un concert susținut de „Kronstadt Quartet”. Vor urma, tot acolo, de la 18:00, prelegerea „Școala din Deal din Sighișoara și influența ei asupra vieții culturale din Ardeal”, a dr. Karl Scheerer și, de la 19:00, proiectul cu elevii „Haltrich – un liceu, o istorie”, al Inei Ștefan (muzeograf) și al Irinei Gref (cadru didactic). De la 20:00, în Casa cu Cerb, va fi deschisă expoziția „Școala din Deal – în centrul comunității”.

Ziua de sâmbătă va începe la 10:00, cu o slujbă religioasă de resfințire a Bisericii Mănăstirii, recent restaurată. La 16:00, copiii sunt așteptați la un program dedicat doar lor. Tot atunci, în Sala mare a Primăriei, dr. Daniel Zikeli va ține prelegerea „A pleca, pur și simplu – amprentele perene ale vremii trecute în Școala din Deal”. O oră mai târziu va fi lansată cartea „Diesseits und jenseits des Tunnels 1945”. De la 18:00 urmează prelegerea „Școala din Deal în anii comuniști” a prof. Claudiu Pop. Ziua se va încheia la 20:00 cu prezentarea filmului „Școlile sașilor transilvăneni”.

Duminica va debuta cu o slujbă religioasă la Biserica Mănăstirii, oficiată de preot Manfred Meyer din Bremen. La 11:15, în Piața Hermann Oberth nr. 13, va fi dezvelită placa memorială „Josef Haltrich”, iar de la 15:00 suntem așteptați în Piața Cetății, la parada portului și a dansului popular săsesc, pe ritmurile fanfarei Schassburg Brass. Finalul manifestărilor va fi marcat cu un soirée la bastionul Cositorarilor, de la orele 18:00.