Ziua internațională a conștientizării autismului, marcată și la Sighișoara

Începând din anul 1989, la inițiativa Adunării Generale a Națiunilor Unite, Ziua Internațională a Conștientizării Autismului este marcată anual în 2 Aprilie, urmărind conștientizarea și sensibilizarea opiniei publice cu privire la această tulburare de dezvoltare considerată a fi una dintre cele mai severe tulburări neuropsihiatrice ale copilăriei.

Tema aleasă pentru 2019 este ”Înțelegerea și conștientizarea autismului”, iar în cadrul campaniei au fost organizate manifestări și evenimente ce au promovat creșterea gradului de conștientizare a autismului, încurajarea diagnosticării precoce și a intervenției timpurii, precum și atragerea atenției asupra nevoilor persoanelor ce suferă de acestă afecțiune incurabilă, dar recuperabilă, dacă terapiile se aplică în mod corespunzător.

Video: informații despre autism

Un eveniment de acest gen a avut loc și la Sighișoara, la Complexul de Servicii pentru Copilul cu Deficiențe Neuropsihiatrice (C.S.C.D.N.), instituție subordonată Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș.

În România, potrivit Centrului Național de Sănătate Mintală și Luptă Antidrog, în anul 2017 erau înregistrate în evidența structurilor de psihiatrie din țară 9.808 persoane cu tulburări de spectru autist. În Județul Mureș, potrivit D.G.A.S.P.C. Mureș, sunt înregistrate 266 de persoane cu astfel de tulburări (din care 206 sunt copii și 60 adulți), iar în Sighișoara sunt înregistrați 16 copii (din care 8 sunt fete și 8 sunt băieți).

Unul dintre ei este Adrian, care a primit acest diagnostic la vârsta de 4 ani. Mama sa, Edit Roman, ne-a dezvăluit următoarele: ”Diagnosticarea s-a făcut relativ târziu. Adrian avea aproape 4 ani. Am consultat mai mulți medici până am ajuns la concluzia că este vorba despre autism. A avut fel și fel de diagnostice înainte: de la întârziere mintală ușoară, până la <Nu știu ce are, dar nu se face bine niciodată>”.

Pentru că implicarea familiei în recuperare este extrem de importantă, Edit a înființat ”Asociația Adrian luptă cu autismul”, prin intermediul căreia caută susținere în eforturile de a-i asigura fiului său sprijin corespunzător. ”Am înființat asociația în 2012, sperând să adun în jurul meu cât mai multe familii cu copii cu autism. Am sperat ca împreună să luptăm pentru recuperarea copiilor noștri, pe plan local neavând acces la foarte multe ore de terapie, întrucât C.S.C.D.N. oferea la momentul respectiv doar două/trei ore pe săptămână, ceea ce e foarte puțin pentru un copil cu autism. Din păcate, nu am reușit să mă asociez cu nimeni, astfel încât mi-am concentrat toată atenția asupra fiului meu. Și se pare că am făcut bine, pentru că a progresat enorm”, ne-a mai spus Edit Roman.