Descoperire în timpul lucrărilor de restaurare a Bastionului Măcelarilor

În timpul lucrărilor de restaurare a Turnului şi Bastionului Măcelarilor din Cetatea Medievală Sighişoara, efectuate de către Fundaţia Mihai Eminescu Trust, a fost descoperit un element de fortificaţie ce datează dinaintea secolului al XV-lea, de când au fost ridicate actualele structuri.

„Am avut o echipă care a făcut cercetarea perimetrului, s-au găsit câteva picturi, ornamente pictate şi acelea au fost curăţate. Se regăsesc astfel de ornamente şi la alte turnuri. Surpriza a fost, în schimb, când am avut supravegherea arheologică, pentru că era necesar să aducem utilităţile la turn, apă şi curent, iar când am început să tragem acel fir de curent spre mijlocul Bastionului, echipa de arheologi a descoperit nişte bucăţi dintr-o fundaţie. Au început să cerceteze mai de aproape. Iniţial, lucrarea ar urma să se finalizeze în trei săptămâni şi până la urmă am avut trei luni de cercetare arheologică. Aici, în bastion s-a găsit o fundaţie circulară. Nu am descoperit exact ce ar putea reprezenta. Există nişte supoziţii că ar putea fi fundaţia unei barbacane. Practic, înainte să existe acel bastion să fi fost o altă construcţie care să fortifice această a doua poartă de intrare în cetate. Vom pune în valoare acea fundaţie, pentru că e chiar interesantă”, a declarat pentru Agerpres managerul de proiect al Fundaţiei Mihai Eminescu Trust din Sighişoara, Michaela Turk.

Potrivit reprezentantei Fundaţiei Mihai Eminescu Trust, lucrările sunt finalizate în ce priveşte bastionul, iar turnul este de asemenea restaurat pe exterior.

„Lucrările au decurs foarte bine, am avut noroc să avem o echipă foarte bună de constructori care au experienţă şi în restaurare a monumentelor istorice. Am finalizat partea de bastion, tot ce înseamnă zidărie şi rerostuire. Turnul este de asemenea restaurat pe exterior. Trebuie să spunem că de fapt intervenţia în exterior la turn nu a fost atât de amplă, deoarece există un proiect în derulare pentru restaurarea Cetăţii Medievale Sighişoara unitar, prin Institutul Naţional al Patrimoniului. Am convenit să nu intervenim foarte mult pe faţadă”, a precizat Michaela Turk.

După restaurare, Turnul şi Bastionul Măcelarilor din Cetatea Medievală Sighişoara vor fi transformate în spaţii culturale, în cadrul proiectului „Cultfort – Fortăreaţă de cultură urbană Fundaţia Mihai Eminescu Trust din Sighişoara”, urmând să fie incluse într-un program nonformal de educaţie cultural-artistică, cu accent pe artele vizuale, teatru, muzică, cinema, video-mapping şi artă culinară.

În bastion vor fi puse în scenă o serie de piese de teatru, vor fi prezentate şase lungmetraje, şase concerte din seria „Transylvania LIVE”, expoziţii foto, video-mapping şi artă culinară.

Prin acest proiect, fundaţia urmăreşte dezvoltarea integrată a sectorului cultural creativ din Sighişoara, prin consolidarea competenţelor de planificare strategică, antreprenoriat şi management cultural a 30 de profesionişti şi practicanţi din sectorul cultural-creativ.

Cultfort – Fortăreaţă de cultură urbană” este finanţat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, are o durată de 24 de luni şi beneficiază de o finanţare totală nerambursabilă de 794.115 lei, 11% din această sumă fiind contribuţia proprie a Fundaţiei Mihai Eminescu Trust, însumând 98.149 lei.

Turnul Măcelarilor a fost construit în a doua jumătate a secolului XV, se află pe partea vestică a zidului înconjurător, este unul dintre cele două turnuri de apărare a porţii Törle, iar aici pe vremuri se făcea împărţirea turmelor în fiecare seară.